Kokkolasta energiavarastoratkaisu Kiinaan

Kokkolalaisfirman sopimus sisältää kausivaraston suunnittelun, työnjohdon rakennusvaiheessa, materiaalit, varaosat ja yrityksen varastointiohjaimen.

Yle Uutiset 4.5.2020. Teksti: Petra Haavisto

Ylijäämälämmön varastoinnista maaperään on kokemusta muun muassa Finn Springin tehtailta Toholammilta.

Kokkolalainen yritys toimittaa energian kausivarastointijärjestelmän Kiinan Guangzhouhun. Teknologiayritys Heliostorage on tutkinut viisi vuotta teknologiaa, jota tarvitaan lämpöenergian varastoinnissa maaperään.

Kokkolalaisfirman sopimus sisältää kausivaraston suunnittelun, työnjohdon rakennusvaiheessa, materiaalit, varaosat ja yrityksen varastointiohjaimen.

Energian varastointia maaperään on tutkittu vuosikymmenien ajan monissa yliopistoissa, ja pilotteja on rakennettu ympäri maailman. Keski-Pohjanmaalla kesän ylijäämälämpöä on varastoitu maaperään muun muassa Finn Springin tehtailla Toholammilla. Vastaava järjestelmä on rakenteilla Kaustisen Evankeliselle Opistolle.

“Pohjanlahden ranta on käytännössä tällaista maaperää. Sitä löytyy myös Kiinan Guangzhousta, joten se soveltuu meidän projektiimme hyvin. Suomen kallioperä sen sijaan on tähän hankkeeseen sopimatonta, sillä siinä on korkea lämmönjohtavuus.” –Timo Sivula

Heliostoragen kehitysjohtaja Timo Sivulan mukaan varastointiin sopii hiekan ja saven kosteasta sekoituksesta koostuva maaperä.

– Pohjanlahden ranta on käytännössä tällaista maaperää. Sitä löytyy myös Kiinan Guangzhousta, joten se soveltuu meidän projektiimme hyvin. Suomen kallioperä sen sijaan on tähän hankkeeseen sopimatonta, sillä siinä on korkea lämmönjohtavuus.

Interested?
Contact us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 All Rights Reserved.
HelioLogoWhiteRing

Get In Touch

Please complete the form with the nature of your enquiry and we will respond as soon as possible.